Kako je nastala sjedalica sedlo Bambach

Kako je Mary Gale dobila ideju za Bambach?

Ideja za zdravi radni sjedeći položaj kakav pruža Bambach sjedalica došla je iz oblasti jahanja konja. Profesionalna terapeutkinja Mary Gale (rođena Bambach), australska profesionalna terapeutkinja i dugogodišnja jahačica, bila je zaintrigirana zašto pacijenti koji nisu mogli sjediti bez oslonca na običnoj stolici, mogu udobno i potpuno bez oslonca sjediti na konju? Takođe, jahači koji su trpjeli bol u leđima nisu imali tegobe, niti bol kada su sjedili u sedlu.

Mary Gale australska ergoterapeutkinja i pasionirana jahačica
Mary Gale
australska ergoterapeutkinja i pasionirana jahačica

Njezin interes nije bio samo akademski, već i osobni. U četrnaestoj godini, tokom jahanja, doživela je nezgodu. Tada je oštetila kralježnicu, što je zahtijevalo više operacija.

INSPIRATIVNO ISKUSTVO

Godinama kasnije, dok je radila u bolnici u Sydneyu, mlada žena, koja je pretrpjela ozbiljne ozljede u prometnoj nesreći,  zamolila je Mary Gale da joj pomogne uzjahati konja. Mary je pomogla  Julie da se popne na konja. To je bio takav uspjeh da je glavni liječnik predložio da to učini i još nekoliko pacijenata. Ovo iskustvo se pokazalo terapeutskim za pacijente a inspirativno za Mary. Ona je bila uvjerena da je sedlo, u kojem se kralježnica smije vratiti u svoj prirodni “S” oblik, daleko zdravije od uobičajenih stolica.

Prethodna istraživanja ( npr.danskog kirurga dr. A.C.Mandala) potvrdila su  njezinu teoriju. Zaključak je da uobičajeno sjedenje tjera kralježnicu u neprirodan oblik “C”, stavljajući stres na kralježnične diskove i povezane mišićne skupine.

Mary je shvatila da bi, ako bi mogla ponoviti položaj sedla, gdje kralježnica zadržava prirodnu zakrivljenost, mogla stvoriti idealno sjedalo za obavljanje terapije i sjedenje na radnom mjestu.

ISTRAŽIVANJA I ANALIZE

Nakon dugih godina istraživanja i brojnih prototipova, stigla je do konačnog oblika sedla Bambach Saddle; prvi put ga je predstavila na Svjetskom kongresu radnih terapeuta u Pekingu 1988. godine.
Od tada Bambach sedlo donosi olakšanje i prevenciju ljudima širom svijeta.

Analize su pokazale da položaj sjedenja na Bambachov-om sjedalu, u kombinaciji s dinamičnim posturalnim prilagodbama potrebnih za održavanje ravnoteže, oponaša zdrav položaj sjedenja na konju i ublažava napetost u leđima! Mary Gale je dokazala da Bambach stolica pruža prirodan položaj sjedenja koji daje blagotvoran učinak za leđa. Zdjelica naginje malo naprijed, a kuk pod kutom od 45 ° je u neutralnom položaju. Prirodni oblik lumbalne kralježnice se održava i na taj način je smanjen pritisak na diskove. To rezultira savršeno uravnoteženim i udobnim položajem koji podržava mišiće leđa bez naprezanja. Leđa, vrat i ramena ostaju opušteni a osim toga se poboljšava cirkulacija u nogama.

Ukratko, Bambach sjedalica na sedlu nudi korisniku superiornu ravnotežu i mobilnost u stabilnom, uspravnom položaju.
Deseci tisuća zadovoljnih korisnika sjedalica sedlo Bambach diljem svijeta su uvjerljivi “zagovornici”.

Comments are closed.