KONVENCIONALNA SJEDALA – ŠTO NIJE U REDU SA NJIMA?

ŠTO NIJE U REDU SA SJEDIŠTEM KOJE SADA KORISTITE?

Kratki odgovor je ‘puno’. To je zato što konvencionalna sjedala tjeraju kralježnicu iz njenog prirodnog, zdravog oblika „S“ u neprirodan i krajnje nezdrav oblik „C“. Studije su otkrile, da ako sjednemo i nagnemo se naprijed, na naše spinalne diskove se vrši pritisak kao kada dižemo teške utege.
Ako bismo pritisak na kralježnicu u stojećem položaju procijenili na 100 %, on bi se smanjio za 20 % u ležećem položaju, ali bi se povećao na 120 – 140 % u “normalnom” sjedećem položaju a čak preko 200 % kada sjedimo savijeni ka naprijed.

To ne rezultira samo mišićno-koštanim problemima poput bolova u donjem dijelu leđa, već ima tendenciju pritiska na  unutarnje organe, što stvara širok spektar drugih problema, pa čak i povećanu razinu kolesterola. 

Kralježnica u obliku slova "C" ... zašto su uobičajena sjedala loša za vas?

C-oblik nije dobar za tijelo jer je u ovom položaju težište tijela iza sjedećih kostiju, a ne iznad njih. Ovo je nestabilan položaj jer na nogama leži minimalna težina, što rezultira znatno povećanim pritiskom na lumbalne diskove, istezanje ligamenata i mišića koji podupiru kralježnicu. Ovaj položaj vrši pritisak na unutarnje organe. To otežava disanje i probavu, pa čak i znači da srce mora više raditi kako bi pumpalo krv po tijelu.

Nadalje, budući da su vam bedra pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na gornji dio tijela, tetive na leđima – koje su povezane s zdjelicom i stražnjim dijelom koljena – istežu se. To također dovodi do rotacije zdjelice unatrag, što doprinosi negativnom učinku ravnog sjedala na držanje tijela.

I to nije sve. Kad sjednete na ravno sjedalo, neki važni posturalni mišići postaju neaktivni i gotovo prestaju proizvoditi lipoprotein lipazu, enzim važan za uklanjanje masti i kolesterola iz krvi. Studije pokazuju da, kada se ti mišići opuste, aktivnost enzima opada za 90 – 95%, a masnoće ostaju u krvotoku. U roku od nekoliko sati sjedenja, razina određene zdrave vrste kolesterola strmoglavo pada za 20%.

Dakle – konvencionalna ravna sjedala očito nisu dobra za tijelo. Ipak, unatoč obilju medicinskih i znanstvenih dokaza koji pokazuju opasnosti od ove konvencionalne vrste sjedala, mi je i dalje koristimo. To je zato što smo od malih nogu naučeni sjediti na takvim sjedalima, pa to postaje navika. Naravno, proizvođači ravnih sjedala daju sve od sebe kako bi ispravili tendenciju svojih proizvoda da prisiljavaju sjedalicu u nezdrav oblik slova C. Zbog toga uključuju naslone – to je pokušaj podupiranja kralježnice, podupiranja tijela i sprečavanja da padne sa sjedala. Ali to je premalo, prekasno, jer je zdjelica već u pogrešnom položaju za pravilan oslonac kralježnice.

Rezultat svega ovoga je da mnogi stručnjaci sugeriraju da, umjesto da sjednete i radite svoj posao, trebate ustati kako biste izbjegli mišićno-koštane probleme uzrokovane uobičajenim položajima sjedenja. Kad stojite, zdjelica je u neutralnom položaju, a posturalni mišići pomažu u održavanju kralježnice u prirodnom “S” obliku. Ali, stajanje na poslu za većinu nas nije opcija. Štoviše, odavno je poznato da cjelodnevno stajanje ne samo da je zamornije, već dramatično povećava rizik od ateroskleroze karotide za devet, točnije faktor. To je zbog dodatnog opterećenja koje ima cirkulacijski sustav. Također povećava rizik od proširenih vena. Jasno je da stajanje nije rješenje problema.

 

Ako je sjedenje i stajanje cijeli dan štetno, što biste trebali učiniti?

Postoji rješenje – rješenje koje preslikava sve prednosti stajanja i stavlja kralježnicu u prirodni S oblik, a da vas zapravo ne tjera da stojite. To je sjedalo posebno dizajnirano za rad s mišićno-koštanim sustavom, a ne protiv njega i održavanje gornjeg dijela tijela u uravnoteženom položaju. Pojednostavljeno, zaustavlja vaše tijelo da kloni dok sjedite.

Zove se BAMBACH sedlo.

Jedinstveni i patentirani Bambach jedino je sjedište za koje je znanstveno dokazano da ublažava i sprječava probleme koji se odnose na držanje tijela. I dostupan je za testiranje!

Želite li isprobati BAMBACH stolicu na 7 dana?

Pošaljite e-mail na 

Ili nazovite

Comments are closed.